INTERVIEW

Benedicte Goesaert over hoe kunst je flexibeler, creatiever én gezonder maakt

Op 15 april 2023 opende in Brussel ‘Rooms of Resonance’, de kunsttentoonstelling die Benedicte Goesaert samen met collega Chantal Pattyn cureert in ‘Cloud Seven’.

By
PEAK Coaching
4 mei 2023

We krijgen een unieke rondleiding van Benedicte in Cloud Seven, een private kunstruimte van verzamelaar Frédéric de Goldschmidt en co-workingspace. ‘Rooms of Resonance’ is een avontuurlijke reis doorheen 4 dimensies: van het fysieke naar het mentale, spirituele en transcendente aspect van ons lichaam. Een unieke beleving om te deconnecteren van de alledaagse ruis, opnieuw te connecteren met jezelf en je brein flexibel te houden.

De weg van de meeste weerstand als ultieme succesformule

“Een passie voor schoonheid, creatieve expressie en het leven en de wereld vanuit een andere invalshoek bekijken”, zo beschrijft Benedicte de reden waarom ze zich thuis voelt in de kunstwereld. Benedicte is afkomstig uit het West-Vlaamse Desselgem, studeerde kunstwetenschappen aan de universiteit in Gent en groeide uit tot een gerespecteerd kunstcurator en art liaison.

“Kunstenaars zijn naar mijn mening net als ondernemers of topsporters. Ze starten vaak iets zonder dat er een concrete vraag is en zonder veel zekerheden op korte en lange termijn. Ze worden gedreven door een intrinsieke passie. De weg naar de top wordt maar door een beperkt aantal kunstenaars bereikt en met wat geluk gebeurt dit tijdens hun carrière in plaats van postuum. Het is een langzaam, uitdagend en onvoorspelbaar parcours waar meer kritiek en twijfels zijn dan bevestigingen zoals ‘je bent goed bezig’. Het kunstenaarschap vraagt doorzettingsvermogen. Je volgt geen rechtlijnig pad. Je moet tegen de stroom in durven gaan, de weg van de meeste weerstand kiezen. Qua toewijding en mentale kracht vind ik dat heel inspirerend”, vertelt ze.

Benedicte bij het werk van Clémént COGITORE, We are legion, 2012

Benedicte kijkt als curator en art liaison voortdurend naar kunst en gaat hierbij in gesprek met kunstenaars, verzamelaars, collega’s of beginnende kunstliefhebbers. Het is haar missie mensen met kunst te verbinden vanuit een inhoudelijke, persoonlijke en inspirerende connectie eerder dan vanuit een louter financiële motivatie.

“Het leven gaat snel en het kan plots allemaal gedaan zijn. Wat ben je dan met die mogelijke financiële meerwaarde? Hoe zal je dan herinnerd worden?” Met die attitude onderzoekt ze hoe kunst een plaats kan krijgen en vorm kan geven aan de manier waarop iemand in het leven staat en zijn persoonlijkheid wil weerspiegelen.

“Het is zo boeiend welke gesprekken en ontmoetingen er op je levenspad komen dankzij kunst. Het kan heel verbindend werken”

Herconnecteren in een gedeconnecteerde wereld

Het eerste deel van ‘Rooms of Resonance’, op de benedenverdieping van Cloud Seven, belicht voornamelijk het lichamelijke aspect. ‘Bodily sensations’ is vaak expliciet en seksueel getint: een confrontatie met de relatie tot je eigen lichaam. Soms ontstaan er verrassende en verrijkende inzichten bij het bekijken van de kunstwerken. Bij het zoeken naar betekenis is er niet altijd een helder, eenduidig antwoord. “Ben je op zoek naar de betekenis die de kunstenaar in zijn of haar werk legt of naar wat het voor jou kan betekenen? Het is eigenlijk een beetje zoals ondernemen, waar je ergens ook in het onbekende springt en nieuwsgierig verdergaat tot er zich iets boeiend ontvouwt dat je soms later pas begrijpt”, lacht Benedicte.

'Bodily sensations' op het gelijkvloers © Hugard & Van Overschelde

“Door de digitale samenleving waarin we leven zijn we paradoxaal genoeg gedeconnecteerd geraakt. We staan meer dan ooit in verbinding met elkaar via allerlei tools en gadgets. Maar eigenlijk zijn we vaak afgesloten van onszelf en anderen. Kunst leert je opnieuw te connecteren, en te focussen”, vertelt PR-verantwoordelijke Arne Van Wonterghem van Cloud Seven.

Paul Mpagi Sepuya, Mirror Study, 2018 (courtesy of the artist and DOCUMENT, Chicago)
© Hugard & Van Overschelde

De onvermijdelijke crash

Een stijlvolle trap gidst ons naar de tweede verdieping. Wat we zien zijn opgeblazen airbags, verdeeld over de ruimte. Op zich een vreemd, maar boeiend beeld. Het is een installatie van kunstenares Cecilia Bjartmar Hylta.

Cecilia BJARTMAR HYLTA, Calculation of Incoherence, 2020. © Hugard & Van Overschelde

‘De crash’, daarvoor staan ze. “De onvermijdelijke crash die vroeg of laat op ieders pad komt. Wie onderneemt kan zich hiermee misschien identificeren. Je weet vaak niet te stoppen, en soms dreig je in het rood te gaan als ondernemer, richting burn-out. De vraag is hoe je naar zo’n crash kijkt: iets wat je tegenhoudt of sterker maakt? Kunst leert je die perceptie te veranderen. Een tegenslag kan een kans zijn om je levensstijl aan te passen, dingen anders en gezonder aan te pakken”, zegt Benedicte.

Aan de muur hangen nog meer mysterieuze beelden: een soort amalgaam van elektrische draden die op ontploffen staan. Hier is ook opnieuw de vraag: hoe zijn jouw innerlijke elektrische draadjes met elkaar verbonden? Wat is voor jou een trigger tot kortsluiting? Welke uitdagingen liggen er op je pad, wanneer sta je onder spanning?

Krištof KINTERA, Difficulties with Understanding en Nervus Vagus, 2012.

“Als ondernemer is het niet altijd gemakkelijk hiernaar te kijken. Je wilt vaak wel voldoen aan een bepaalde verwachting, en bent het gewoon om te ‘winnen’. Inzoomen op waar je crasht, waar je tegenaan loopt, waar spanning heerst, is vaak niet vanzelfsprekend. Maar toch is het zo belangrijk om er lessen uit te trekken, jezelf te leren kennen in je sterktes en kwetsbaarheden.”

De wil om verder te gaan en te slagen

‘Regeneration’, de titel van het volgende tentoonstellingsdeel, doet al vermoeden dat na de crash heling volgt; nieuwe inzichten en nieuwe doelen. Op een spierwitte muur verschijnt daarbij een exemplarisch beeld: een vlinder geschilderd op een groot zijden doek. De vlinder staat symbool voor proces, vooruitgang en wedergeboorte.

Daniel DEWAR & Grégory GICQUEL, Garden Tiger, 2012. © Hugard & Van Overschelde

Ook de andere werken in ‘Regeneration’ tonen een gelijkaardige uitdrukking van de wil om te bestaan, om verder te gaan, te groeien uit voorgaande processen. “Ook dit proces is alweer een metafoor voor ondernemers, die zich vaak door uitdagende en onzekere tijden moeten bewegen, maar die toch een ongelofelijke ambitie en drive hebben om verder te gaan.”

Training in focus en mentale helderheid

Op het laatste verdiep valt meteen iets op: de ruimte is lichtrijk en helder. Geen toeval: de mentale helderheid en focus na het doorlopen van de vorige etappes van ‘Rooms of Resonance’ is ongezien. Je ervaart een focus, een scherpe aandacht en een verrijkend gevoel. De gehele beleving van ‘Rooms of Resonance’ heeft ons uitgenodigd stil te staan bij onszelf en hoe we dingen interpreteren. Je zou het een training in mindfulness kunnen noemen. De laatste etappe van ‘Rooms of Resonance’ heet dan ook ‘Transcendence’.

© Hugard & Van Overschelde

Kunst op voorschrift?

Het is meer dan duidelijk: kunst is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Meer zelfs: kunst op voorschrift bestaat wel degelijk. In Brussel werd vorig jaar een proefproject opgestart waarbij mensen met mentale problemen kunst op voorschrift kunnen krijgen door de psychiater. De bewezen voordelen van kunst zijn dan ook veelbelovend:

  • meer focus
  • meer creativiteit
  • leren vertragen en in het moment leven
  • leren omgaan met moeilijke emoties en uitdagingen
  • stressverlagend
  • verbinden met jezelf en anderen

Het hoeft dus niet te verbazen dat kunst ondernemers heel wat kan bijbrengen op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Het daagt hen uit om bij zichzelf stil te staan: hoe definieer ik succes en wil ik afhankelijk zijn van de mening van anderen, de likes op Instagram en de omzetcijfers? Het is een oefening om geduld te koesteren: de juiste intenties vooropstellen en dan kleine stappen zetten richting een doel. Ook al betekent het de eerste jaren onontdekt blijven. Het zijn belangrijke inzichten voor jonge starters, of ondernemers die moeilijke uitdagingen ondervinden.

Curatoren Benedicte Goesaert en Chantal Pattyn met Frédéric de Goldschmidt, verzamelaar en oprichter van Cloud Seven. © Hugard & Van Overschelde

De veelzijdigheid van een kunsttentoonstelling en de verrijkende inzichten die je eraan overhoudt zijn bewonderenswaardig. Laat dit artikel een uitnodiging zijn om een avondje Netflix in de zetel te vervangen door een avondje kunst. Wie de unieke beleving ten volle wil ondergaan, kan meer info vinden via volgende link. De exhibitie in Cloud Seven loopt nog tot het najaar van 2023.

Voor meer informatie over Benedicte Goesaert:

www.benedictegoesaert.com

Instagram: benedicte.goesaert

Linkedin: Benedicte Goesaert

Email: team@benedictegoesaert.com

BEWEGING

Waarom een personal trainer je meer kans op succes geeft

HEALTH TIPS

Last van perfectionisme? Dit zijn de gevaren als ondernemer

Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.
BOEK JOUW GRATIS INTAKE
Boek gratis jouw intake.
Vertel ons wat je nodig hebt en we leggen samen je persoonlijke doelen vast.
Kies hoeveel keer per week je wil trainen.
Leg je eerste sessie vast via de app en kies waar je wil sporten.
Komt er toch iets tussen? Annuleer je sessie tot 24 uur op voorhand zonder ze kwijt te spelen.