Ijsbaden: de quick hack voor meer focus en energie
Een ijsbad nemen wordt steeds populairder, het wordt gezien als een manier om je algemene gezondheid te verbeteren. Van professionele atleten tot wellness-enthousiastelingen, steeds meer mensen ontdekken de voordelen. Maar wat doet een ijsbad eigenlijk met je lichaam? Is het echt goed? Hoe moet je ademen in een ijsbad? Waarom is een ijsbad niet alleen goed voor sporters? En wat moet je doen erna? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en de voordelen van ijsbaden verkennen.
Wanneer je je lichaam blootstelt aan ijskoud water, ervaar je een daling van de lichaamstemperatuur. Dit leidt tot vasoconstrictie, wat betekent dat je bloedvaten vernauwen. Hierdoor wordt je bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam verminderd, wat helpt bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen.
Daarnaast zorgt het ijskoude water ervoor dat je lichaam harder moet werken om warm te blijven, wat leidt tot een verhoogd metabolisme. Hierdoor helpt een ijsbad bij het verbranden van calorieën en het stimuleren van vetverbranding.
Ook helpt het bij het herstel van je spieren. Ijsbaden verbetert de bloedstroom naar de spieren, waardoor voedingsstoffen en zuurstof sneller worden afgeleverd om zo het herstel te bevorderen.
Tot slot zijn ook de mentale voordelen niet te onderschatten. Koudetherapie helpt stress en angst verminderen en verhoogt je mentale weerbaarheid. Het ondergaan van de uitdaging van koud water en het overwinnen van de sensaties geeft je zelfvertrouwen en veerkracht.
Verbeterde bloedcirculatie: het nemen van een ijsbad kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid van het hart en de algehele cardiovasculaire gezondheid, ongeacht of je een atleet bent of niet.
Versterkte immuunsysteem: koude blootstelling heeft aangetoond dat het het immuunsysteem kan versterken door de aanmaak van witte bloedcellen te bevorderen en ontstekingen te verminderen. Dit kan helpen om de algemene gezondheid en weerstand tegen ziekten te verbeteren.
Het belang van ademhaling in een ijsbad: de Wim Hof methode
"I found by deeper breathing, going into the cold, thinking about it, dealing with it; getting the conviction that my ability to breathe deeper is making connections with my body."
Ademen in een ijsbad kan een uitdaging zijn vanwege de intense kou en de natuurlijke neiging van je lichaam om te reageren op de koude prikkel. Hier zijn enkele tips over hoe je best ademt in een ijsbad. De bedoeling is om het 'gasp reflex - een vorm van hyperventilatie' onder controle te krijgen:
Rustig ademen: probeer rustig in te ademen door je neus en vul je longen zo volledig mogelijk. Dit helpt om zuurstof naar je spieren en organen te brengen en helpt je om te ontspannen.
Langzaam uitademen: Adem langzaam uit door je mond en zorg ervoor dat je volledig uitademt. Dit helpt om koolstofdioxide uit je lichaam te verwijderen en helpt je te ontspannen.
Focus op je ademhaling: Probeer je bewust te zijn van je ademhaling en gebruik dat als een anker om in het moment te blijven
Blijf rustig: Het kan zijn dat je lichaam automatisch probeert te reageren op de kou door snel te ademen of te hijgen. Probeer echter kalm te blijven en je ademhaling onder controle te houden.
Heel vaak zal je vooraleer je in een ijsbad stapt, ook de Wim Hof methode toepassen. Die is er om je pijngrens te verhogen en de zuurstof in de cellen te regelen. Waardoor je dus met meer zelfvertrouwen en een dikker velletje in die ijskoude kuip stapt. Lees hier meer over de ademhalingsmethode van Wim Hof “The Iceman”.
Wat moet je doen na een ijsbad?
Na een ijsbad is het belangrijk om je lichaam geleidelijk aan weer op te warmen. Hier zijn enkele zaken die je moet doen na een ijsbad:
Warm aankleden: zorg ervoor dat je jezelf goed aankleedt na een ijsbad om je lichaam warm te houden. Trek warme kleding aan zoals een dikke trui, sokken en een muts om warmteverlies te minimaliseren.
Beweeg rustig: begin langzaam met bewegen om je lichaam op te warmen. Je kunt wat lichte oefeningen doen, zoals stretchen of zachte bewegingen om je spieren weer in beweging te krijgen.
Hydrateer: drink voldoende water na een ijsbad om gehydrateerd te blijven.
Eet iets warms: Na een ijsbad kan het eten van iets warms, zoals een kopje warme thee, soep of een warme maaltijd, je helpen om je lichaam van binnenuit op te warmen en je energie aan te vullen.
Rust en ontspan: Geef je lichaam de tijd om te bekomen van deze speciale ervaring.
Let op. De verwarming op het maximum zetten is geen goed idee, geef je lichaam de kans om zelf terug op te warmen in plaats van kunstmatig.
Voor wie is een ijsbad niet geschikt?
Er zijn enkele uitzonderingen wanneer het nemen van een ijsbad net niet erg goed voor je is. Er zijn enkele contra-indicaties waarmee je rekening moet houden. We maken onderscheid tussen absolute en relatieve contra-indicaties.
Absolute contra-indicaties:
Zwangerschap
Epilepsie
Fenomeen van Raynaud type 2
Relatieve contra-indicaties:
Hartproblemen en/of hoge bloeddruk
Nierfalen
Angina Pectoris
Fenomeen van Raynaud type 1
Migraine
Recente operaties
Paniekaanvallen en angststoornissen
Ernstige astma
Ontdekken wat een ijsbad voor jou kan doen?
Benieuwd wat ijsbaden jou kan bijbrengen? Hoe het je gezondheid kan verbeteren, je focus en energie kan verhogen en je optimaal kan laten herstellen als drukbezette ondernemer?
Ontdek ons recovery aanbod en boek in onze app een private ijsbadworkshop aan huis.
BEWEGING
Je conditie verbeteren: de ultieme gids
PODCAST
Wat doet langdurig vasten met je lichaam? Een experiment van vier dagen lang
Wij zetten jouw gezondheid in onze agenda.
Stel niet langer uit en maak nu werk van jouw eerste stappen richting jouw persoonlijk doelen. Jouw welzijn komt op de eerste plaats.